Vuosikatsaus ja tavoitteet 2013

Rennosti Varsinais-Suomessa. Sohvalla Osmo, Hohto ja Raid (5kk).

Sohvalla rentoutuvat Osmo, Hohto ja Raid (5kk).

Vuosi on vaihtunut ja on taas aika kirjata ylös päättyneen vuoden yhteenveto sekä tavoitteet vuodelle 2013. Postauksen värittämiseksi ohessa on erittäin huonoja kuvia erittäin HIENOLTA ja monin tavoin antoisalta reissulta, jonka teimme ennen vuodenvaihdetta Mariannen luokse. Taas sai emäntä ajateltavaa ja petrattavaa omaan toimintaansa ja koiriensa käyttäytymiseen ja hallittavuuteen liittyen. Viimeistään hiihtolomalla on päästävä päivittämään tilannetta Mariannen luokse!

Lainaan tähän vuosi sitten ylös kirjaamiani tavoitteita kursiivilla.

OSMOSTA SANOTTUA: 

(…) pelastuskoirapuolella tavoitteenamme on hälytyskelpoisuuden ylläpito ja etenkin taajamaetsintätaitojen kehittyminen. (…) Tokossa asetan tavoitteeksi kokeisiin ilmoittautumisen, joka tuo mukanaan myös aktiivisempaa treenaamista. Liikkeistä eniten treeniä vaativat tunnistusnouto, ruutu ja kaukokäskyt. 

Osmo ja Minttu (1 v.)

Osmo ja Minttu (1 v.)

Ja kuinkas sitten kävikään?

Hälytyskelpoisuutta on ylläpidetty hälyryhmän isoissa treeneissä sekä vaihtelevin kokoonpanoin pidetyissä ”minitreeneissä” tai ”pitkissä”. Osmo on osoittautunut varsin päteväksi pojaksi, jonka työskentelyä haittaa lähinnä ohjaajan töpeksimiset ja uskalluksen puute koiraan luottamisessa. Todella harmillisesti hälytyskelpoisuutemme raukesi, kun emme päässeet syksyn taidontarkistuskokeeseen Osmon tassuvamman vuoksi. Seuraava taidontarkistuskoe on keväällä, joten siihen asti treenataan ja sen jälkeen ilmoittaudumme hälytyksiin.

Tokossa sain aikaiseksi ilmoittautua kahteen kokeeseen (turhan vähän), joista ekassa saimme kolmostuloksen siitä huolimatta, että perinteiset nollaliikkeemme ruutu ja tunnari menivät nollille. Muissa liikkeissä Osmis oli varsin hyvä ja sen työskentelyvire oli läpi kokeen tosi hyvä. Toisessa kokeessa ruudun epäonnistuminen johti koko suorituksen keskeytymiseen, kun koira eksyi kahdesti kehänauhojen ulkopuolelle.

OSMON TAVOITTEET VUODELLE 2013:

Pelastuskoirapuolella tarvoite on suorittaa taidontarkistuskoe hyväksytysti ja ilmoittautua sen jälkeen hälytyksiin, mikäli hälyryhmä asiaa puoltaa. Lisäksi haluan päivittää Osmon koesuoritukset voimaan raunioilla, mikä tarkoittaa vähintäänkin vanhentuneen peruskokeen uusimista. Päätänpä nyt virallisesti ottaa tavoitteksi myös pelastuskoirien jälkikokeen suorittamisen!

Tokossa tavoite on sama, kuin vuosi sitten – siis kokeisiin ilmoittautuminen, tunnarin ja ruudun tehotreenaaminen varmoiksi ja sitä kautta ykköstuloksen mahdollistuminen. Tärkeä tavoite on myös terveyden ja kunnon ylläpito, Osmo ei ole enää ihan pojankloppi ja etenkin nivelet tarvitsevat jo huoltoa eli hyvää lämmittelyä, lihaskunnon ylläpitoa sekä ruokintaan keskittymistä. Osmon kärttyisyys ja tosikkomaisuus muiden koirien kanssa liittyy todennäköisesti jonkin sortin kolotuksiin tai suoranaisiin kipuihin. Testailen asiaa ensiksi kokeilemalla, miten Rimadyl-kuuri vaikuttaa Osmon käyttäytymiseen sen mellastaessa Virvelin kanssa lenkeillä.

Salamasilmät Virveli ja Raid sekä Minttu

Salamasilmät Virveli ja Raid sekä Minttu

VIRVELISTÄ SANOTTUA:

Tavoite vuodelle 2012 on, että ilmaisu saadaan kuntoon ja ohjattavuus paremmaksi. Mikäli nämä tavoitteet saavutetaan, ilmoitan Virvelin pelastushaun peruskokeeseen (ensin pelkkään päiväosuuteen). PK-hakuun tyylimme on vielä liian vapaa. Tyhjien pistojen ottaminen treeniohjelmaan on kuitenkin tavoitteena ja se taas on askel kohti kokeita. Tottiksessa selkeä tavoite vuodelle 2012 on BH-kokeen suorittaminen hyväksytysti.

Ja kuinkas sitten kävikään?

Ilmaisut ovat parantuneet huimasti vuoden aikana, mutta edelleen etäisyyden pitämisessä maalihenkilöön täytyy olla todella tarkkana. Vire omaksui nopeasti kosketusalustan käytön ilmaisupaikan osoittajana, mutta mikäli alusta ei ole sopivasti koiran reitillä maalihenkilön löytyessä, siitä ei ole kauheasti iloa. Ohjattavuus on lisääntynyt kaiken aikaa ja koira on paremmin kuulolla hakuradalla. Tyhjät pistot otettiin loppukaudesta treeniohjelmaan. Tottiksessa saavutimme tavoitteemme, kun suoritimme toukokuussa BH-kokeen hyväksytysti. Virveli kävi myös yhdessä tottelevaisuuskokeessa saaden heti ALO-luokasta ykköstuloksen. 🙂

VIRVELIN TAVOITTEET VUODELLE 2013:

Mariannen kotipihalla Vire ja mainio rotikkalapsi Raid

Mariannen kotipihalla Vire ja mainio rotikkalapsi Raid

Raunioilla tavoitteena on treenata tarkennusta eli sitä, että koira yrittää loppuun saakka löytää reitin maalihenkilön luokse, ennen kuin aloittaa ilmaisun. Loppuvuodesta totesin nimittäin, että Vire aloitti ilmaisun turhan aikaisin, kun maalihenkilön luokse olisi voinut päästä. Tarkkuutta ja huolellisuutta työskentelyyn siis. Hakumetsässä tavoitteena olkoon pk-tyyppisen etsinnän vahvistuminen niin varmaksi, että kokeisiin osallistuminen olisi mahdollista. Pelastuspuolella tavoitteenamme on suorittaa peruskoe maastossa sekä soveltuvuuskoe ja ehkä peruskoekin raunioilla.

Tärkein haaveni – eikun tavoitteeni 😉 vuodelle 2013 Virvelin kanssa on pk-kisauran korkkaaminen jäljellä. Sitä varten jäljestystä treenataan paljon, jälkiä pidennetään ja koiran itseluottamusta jäljen kadotessa vahvistetaan siten, että ohjaaja EI AUTA edes vahingossa koiraa löytämään jälkeä uudestaan, vaan koira saa useita kokemuksia siitä, että se itse ratkaisee myös pulmapaikat. Tottiksessa tavoite on paikallamakuun varmaksi treenaaminen sekä eteenlähetyksen ja noutojen kisakuntoon saaminen. Tokokisoissakin saatamme pyörähtää, kun nyt kerran motivaatiota riittää. Siinä lajissa tavoitteemme on AVO-luokan ykköstuloksen saavuttaminen.

Kiitos jälleen kaikille kanssamme treenanneille ja tärkeitä huomioita tehneille! Toivotan kaikille onnellista ja menestyksekästä vuotta 2013!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: