Nenähommissa

Viimein oikea kaappi löytyi. Kuva: Anne Kuosmanen

Viimein oikea kaappi löytyi. Kuva: Anne Kuosmanen

Eilen pääsimme treenaamassa rakennusetsintää suljetulla koululla. Kumpikin koira teki töitä intoa puhkuen ja vähät välittämättä liukkaista lattioista, pimeistä nurkista tai kolisevista huonekaluista. Ensimmäinen hankalampi tarkennustehtävä sai Osmon hieman turhautumaan ja lopulta se kysyikin ohjaajalta apua, kun sen selvästi näyttämä huone ja sieltä selvästi näyttämä kulma ei vielä riittänytkään. Näytin kaappien alareunoja järjestyksessä, kunnes oikea kaappi löytyi ja koira avasi sen kuonollaan. Toisella kierroksella Osmo oli huippuhyvä eikä tarkennusongelmiakaan ilmennyt.

Virveli estradilla. Kuva: Anne Kuosmanen

Virveli estradilla. Kuva: Anne Kuosmanen

Vire oli kokemattomuuteensa nähden tosi taitava sekin. Kuten Osmokin, myös Vire näytti erittäin selvästi ihmisten sijainnin huoneen tarkkuudella, mutta sillekin tarkennus oli haastavampaa. Etenkin yksi kaappi, joka sijaitsi kellarissa ilmastointikanavaa vastapäisessä nurkassa, tuotti likalle päänvaivaa. Haju virtasi huoneen toiseen kulmaan ilmastointikanavalle ja koira kiipeili huonekaluilla ja kurkotteli ylöspäin varmana siitä, että tyyppi lymyilee jossain ilmastointikanavan uumenissa.

Ruokalassa tarjolla tänään... Anne Kuosmanen! ;)

Ruokalassa tarjolla tänään… Anne Kuosmanen! 😉

Hienoa oli se, että Vire ei alkanut ilmaista kertaakaan pelkkää hajua, vaan jaksoi työstää pitkään hankalaa piiloa, kunnes hienoisella avustuksella (ohjasin koiran nuuskimaan oikeaa kulmaa) se lähestulkoon törmäsi metallikaappissa piileskelevään maalihenkilöön. Vire taisi hämmästyä löytäessään hajunlähteen kaapista, kun kerran haju oli vahvin ihan toisessa päässä huonetta. Näillä pakkasilla rakennustreeni lämpimissä sisätiloissa oli mukavaa vaihtelua metsässä piileskelylle. Koiratkin saivat odottaa vuoroaan tyhjään luokkaan perustamassamme ”koiraparkissa”.
Rakennusetsintää. Kuva: Anne Kuosmanen

Rakennusetsintää. Kuva: Anne Kuosmanen

Löytyi! Kuva: Anne Kuosmanen

Löytyi! Kuva: Anne Kuosmanen

Osmo on päässyt tekemään myös taajamaetsintää ”pitkissä” treeneissä Olarinluomassa. Lea lymyili piilossa ja Juha toimi kartturina. Etsintä tehtiin suurimmaksi osaksi liinassa ja kävelyteitä pitkin. Reilun 45 minuutin etsinnän jälkeen koira nosti nenänsä ylös ja kiskoi liinan perässä roikkuvan ohjaajansa kävelytieltä pöpelikköön. Koiran reaktio oli selvääkin selvempi pitkän ”sunnuntaikävelyvaihteen” jälkeen. Sainpahan kaipaamani todisteen siitä, että Osmo on töissä, vaikka tepsuttelee siivosti kävelyteitä näennäisen välinpitämättömänä.

Vire yritteliäänä... Kuva: Anne Kuosmanen

Vire yritteliäänä… Kuva: Anne Kuosmanen

Paitsi eilen rakennuksessa, Vire on tehnyt tarkennusharjoituksia myös metsässä ja raunioilla. Ilmaisut ovat olleet asialliset (lue: koira ei ole pyrkinyt pussailemaan tai tallomaan maalihenkeä) ja haukkusarjoihin on saatu hiukan lisää pituutta. Ihmeellisintä on, että järjettömästä innosta ja pää viidentenä jalkana juoksemisesta huolimatta koira on ehtinyt pitää myös nenänsä auki. Viimeksi raunioradalla Virvelillä kesti n. 6 sekuntia lähetyksestä ilmaisuhaukkuun, vaikka ”ukko” oli radan kauimmaisessa kulmassa. Että se siitä ”vaikeammasta tarkennettavasta”…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: