Olkapäätempaus

Myöhään sunnuntai-iltana Osmo ulahti yhtäkkiä, minkä jälkeen se ei laittanut oikeaa etutassuaan ollenkaan maahan. Kukaan ei nähnyt, mitä keittiön lattialla tapahtui, mutta jotenkin koira oli ilmeisesti liukastunut (lattialla oli hieman vettä ja tyhjä muovipussi) ja saanut olkapäänsä sijoiltaan. Olkapää oli aivan luonnottomassa asennossa ja tietysti todella kipeä. Oikealle jalalleen koira ei edes yrittänyt varata painoaan ja tassua vähänkin liikuteltaessa Osmo-parka huusi kivusta. Reippaasti ja kiltisti se antoi minun ja Mariannen silti käsitellä itseään. Nostimme potilaan kyljelleen ja viltin avulla ensin sohvalle ja sitten lattialle.

potilas 012

Soitin päivystävälle eläinlääkärille, joka neuvoi pitämään koiran paikoillaan, lievittämään kipua kylmällä ja varaamaan heti aamulla ajan eläinlääkäriltä. Yöllä päivystyksessäkään ei kuulemma olisi voitu kuin lievittää kipua. Koirille sopivia kipulääkkeitä ei Mariannella eikä lähinaapurustossa ollut, mutta laitoimme olkapäähän kylmäpussin sekä ihmisten kipugeeli Zonia. Ilmeisesti geeli helpotti hieman, koska pian väsynyt koira pystyi rentoutumaan kyljellään ja nukkumaan kipeä tassu vilttimytyn alle tuettuna.

Uusi kauhunhetki koitti, kun Osmo yritti vaihtaa asentoa ja nousta istumaan. Sijoiltaan mennyt tassu ei tietenkään kantanut, vaan koira rojahti mukkelismakkelis suoraan sen päälle. Tuskanhuuto oli karmea. Nostimme Mariannen kanssa Osmon takaisin kyljelleen ja rauhoitimme sen nukkumaan. Yllättäen se rauhoittuikin nopeasti ja nukkui paljon rennompana, kuin ennen rojahdusta. Koiran yllättäen parantuneesta kunnosta ja olkapään normaalimmasta asennosta päättelimme, että käpälän päälle putoaminen oli saanut nivelen takaisin oikealle paikalleen. Marianne viljeli ehkä hivenen mustaa huumoria ja totesi, että Osmo teki tuskallisen, mutta miehekkään valinnan ja hyppäsi kamikaze-tyyliin itse nivelen takaisin paikalleen.

Aamulla koira aristi hieman olkapäätä, mutta varasi sille painoa ja pystyi jopa juoksemaan. Halusin joka tapauksessa käyttää varaamani eläinlääkäriajan ja kuvauttaa olkapään, koska Osmo on ontunut etupäätään usein ennenkin isojen hyppyjen, jyrkän A-esteen tai muiden kovien tärähdysten jälkeen.

Osmon oikea olkanivel

Osmon oikea olkanivel

Lääkäri Pipsa Lampinen tutki käpälän ensin ulkoisesti kääntelemällä ja vääntelemällä. Ranteen kiertoliike tuotti kipua, samoin olkapään liikuttelu. Olka oli kuitenkin hyvin paikallaan eikä liikkunut epä- normaalisti. Röntgenkuvat varmistivat, että minkäänlaisia nivelrikko- muutoksia olkanivelessä ei ollut. Mahdollisesti olkapään jänteet ovat yksinkertaisesti tavallista löysemmät. Jos nivel alkaa plumpsahdella paikoiltaan useamminkin, voidaan harkita jopa jänteiden kiristysleikkausta. Kalkkeutumista jänteissä ei havaittu.

Nivelrikon aiheuttamia muutoksia Osmon oikeassa kyynärnivelessä.

Nivelrikon aiheuttamia muutoksia Osmon oikeassa kyynärnivelessä.

Ontumisen syyksi lääkäri epäili kyynärnivelen lieviä nivelrikko- muutoksia. Osmon kyynärnivelet kuvattiin uudestaan ja oikeassa kyynärässä oli nähtävissä pieni luupiikki, joka isoissa tärähdyksissä ottaa taatusti kipeästi koiraan. Koska Osmolla on ykkösen kyynärät, olen yrittänyt tähänkin asti treenata pk-esteitä maltillisesti. Treeni- tai kisakieltoa emme tälläkään reissulla onneksi saaneet, mutta täysimittaisia esteitä ei jatkossakaan kannata tehdä kuin välttämättömän verran. Lisäksi lääkäri kehotti antamaan joka päivä koiralle kondroiitisulfaattia ja rasvahappoja ruoan mukana. Nyt hyppytärähdyksiä vältetään kokonaan 1-2 viikkoa. Muuten Osmo saa liikkua voinnin mukaan. 

Ei paljoa naurata.

Ei paljoa naurata.

Marianne oli henkisenä tukena mukanani lääkärissä ja nappaili pari kuvaakin. Reissun jälkeen Osmo jäi autoon nukutuksen jälkeisessä tokkurassa ja me menimme syömään ja puimaan dramaattisen vuorokauden tapahtumia. Sitten minä ja Osmo jatkoimme kohti Espoota ja Marianne ajoi takaisin omaan eläintarhaansa Hämeenkyröön. Kiitos tuesta ja avusta kullanarvoiselle ystävälle ja tapaamisiin ensi viikonlopun leirillä!

3 Responses to Olkapäätempaus

 1. Leena sanoo:

  Huih, olipa hurja juttu, onneksi olkapäästä ei löytynyt mitään vakavampaa.

  Tiedän muuten myös yhden tervelonkkaisen (A tai B, en muista) koiran jolla lonkat ilmeisesti myös hieman lonksuivat, eivät tosin noin pahasti. Omistaja oli huomannut agilityn taipumisharjoituksissa, että koira pysty taipumaan kunnolla toiseen suuntaan ja virallisen lonkkakuvauksen yhteydessä osteopaatti oli käpälöinyt koiraa ja kertonut missä vika on. Ko. tapauksessa kehittynyt lihasmassa auttoi ongelmaan. Suosittelen edelleen menemään Leena Piiralle tai Patricia Hirnille, molemmat osaavat varmasti auttaa ja antaa myös paljon kotihoito-ohjeita 🙂 Toivottavasti tämä oli kuitenkin ensimmäinen ja samalla viimeinen kerta!

 2. Heli sanoo:

  Olipa kurja kertomus – tai ainakin alku oli kurja ja hurja. Osmis-parka! Pikaista toipumista ja maltillista pomppimista.

  Heli, Toto ja Miina

 3. Suvi, Roosa ja Nana sanoo:

  Hui- toivottavasti olkapää ei enää vaivaa. Pikaista paranemista Osmo!

  Roosallakin on ollut vastoinkäymisiä; märkäkohtu. Kauhea kokemus sekin. Typy saatiin onneksi leikkaukseen Tampereella ja kaikki meni hyvin.

  Roosa kyseleekin Osmolta että koskas taas leikitään ja mähistään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: